Een bilgepomp is een pomp die gebruikt wordt om water uit de bodem van een schip of laars te halen. Bilgepompen worden ook wel afvoerpompen genoemd. Bilgepompen zijn erg handig, omdat ze ervoor zorgen dat het schip of boot droog blijft en dat er geen water in de motor kan komen. Er zijn verschillende soorten bilgepompen, maar allemaal hebben ze één doel: het verwijderen van water uit het schip of boot. In deze blogpost vertellen we je meer over de bilgepomp.

Waarom is een bilgepomp handig?

Een bilgepomp is erg handig omdat het ervoor zorgt dat er geen water in de motor kan komen. Bilgepompen worden veel gebruikt in boten en schepen, maar ook in andere voertuigen zoals campers en caravans. Bilgepompen zijn onmisbaar voor mensen die vaak met hun voertuig in contact komen met water, bijvoorbeeld tijdens het varen of het rijden door modderige omstandigheden. Bilgepompen zorgen ervoor dat water snel en efficiënt uit het voertuig wordt verwijderd, zodat er geen schade aan de motor of andere onderdelen kan optreden.

Wat voor soorten bilgepompen zijn er?

Er zijn verschillende soorten bilgepompen, maar allemaal hebben ze één doel: het verwijderen van water uit het schip of de laars. De meest voorkomende soorten bilgepompen zijn de handpomp, de elektrische pomp en de accu-pomp.

 

  • De handpomp is de oudste soort bilgepomp. Deze pomp wordt met de hand bediend en is daarom vooral geschikt voor kleinere schepen en boten.
  • De elektrische pomp is de meest populaire soort bilgepomp. Deze pomp werkt op elektriciteit en is daarom erg efficiënt. Elektrische pompen zijn geschikt voor grote schepen en boten.
  • De accu-pomp is een speciaal soort bilgepomp die werkt op accu’s. Accu-pompen zijn geschikt voor kleine schepen en boten, omdat ze weinig energie verbruiken. Accu-pompen zijn ideaal voor mensen die veel onderweg zijn, omdat ze geen stopcontact nodig hebben om te werken.

Waar rekening mee houden voordat je een bilgepomp aanschaft

Als je een bilgepomp wilt aanschaffen, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld na over de volgende vragen:

  • Hoe groot is je schip of boot? Bilgepompen zijn er in verschillende maten en kunnen water uit schepen of boten van verschillende groottes halen. Het is belangrijk dat je weet hoeveel water je pomp moet kunnen verwerken voordat je een aankoop doet.
  • Hoe vaak ga je het water uit je schip of boot halen? Bilgepompen worden niet alleen gebruikt om water uit het schip of boot te halen, maar ook om water uit andere voertuigen zoals campers en caravans te halen. Het is belangrijk dat je weet hoe vaak je de bilgepomp gaat gebruiken, zodat je een pomp kunt kiezen die geschikt is voor jouw behoeften.
  • Wat is je budget? Bilgepompen zijn er in verschillende prijsklassen. Het is belangrijk dat je weet wat je budget is voordat je een aankoop doet, zodat je niet teveel geld uitgeeft aan een pomp die je niet nodig hebt.
  • Hoe snel moet het water uit het schip of de boot worden gehaald? Bilgepompen halen water uit schepen en boten op verschillende manieren. Sommige bilgepompen halen het water sneller uit het schip of boot dan andere bilgepompen. Het is belangrijk dat je weet hoe snel het water uit het schip of boot moet worden gehaald, zodat je een pomp kunt kiezen die geschikt is voor jouw behoeften.